In 2016 werd ontdekt dat rubber granulaat in kunstgrasvelden vol zaten met zogenaamde pax stoffen en daardoor schadelijk zouden zijn voor mens en milieu. RTV Utrecht kwam destijds vragen wat ik daar van vond. Bekijk de hele aflevering hieronder. Bekijk het interview vanaf 4:50 minuut.
Inmiddels heeft het RIVM verder onderzoek gedaan en wordt er niet meer gesproken over gevaar voor de volksgezondheid, maar wordt er nog wel gerapporteerd over de gevaren voor het milieu. Kijk voor meer informatie: http://www.rivm.nl/nieuws/rubbergranulaat-op-kunstgrasvelden-milieubelastend
In de circulaire economie willen we zoveel mogelijk grondstoffen op een zo hoogwaardig mogelijk manier hergebruiken. Om dit te bereiken kunnen we het best de economische groei loskoppellen (gedeeltelijk) van het grondstoffenverbruik en van de impact op het milieu. Wat vindt jij? Is deze vorm van hergebruik van rubber, hoogwaardig genoeg ten opzichte van de impact op het milieu? En hoe zit het dan met het loskoppelen van de economische groei ten opzichte van het grondstoffen verbruik?
In mijn beleving moeten we storten of verbranden van producten gemaakt uit natuurlijke grondstoffen zoals rubber ten alle tijden zien te voorkomen. Een tweede leven als granulaat in kunstgrasvelden lijkt dan een mooi alternatief. De vraag is dan of het gevaar voor het milieu groter is als granulaat of wanneer het rubber wordt gestort of verbrand. Die vraag kan ik niet beantwoorden. Waar ligt de grens van wat nog onderzocht moet worden en wat niet? Of het fenomeen kunstgrasvelden de meest duurzame vorm van het hebben van sportvelden is, is natuurlijk weer een heel ander verhaal. To be continued…
Ik ben benieuwd naar jou visie. Laat je reactie achter onder deze blog!